Gotovi podi

Gotovi podi so parketi, katerih površina je bila predhodno obdelana – lakirana ali naoljena. Praviloma gre za večplastne (dvoslojne ali troslojne) parkete, v zadnjih nekaj letih pa so na trgu prisotni gotovi masivni parketi. V naši ponudbi najdete vse tri vrste gotovega parketa: dvoslojni, troslojni in masivni.

Dvoslojni parketi so vrsta gotovih parket, sestavljenih iz dveh slojev. Plasti so navzkrižno povezane z lepilom. Zgornji sloj, tako imenovana prekrivna plast je iz trdega lesa (npr. hrast) debeline 3 ali 4 mm, spodnji sloj pa iz mehkega lesa (npr. jelka ali smreka) ali kompozitnega lesenega materiala (npr. vezanega lesa ali HDF). Površina parketa (prekrivna plast) je strojno obdelana – lakirana ali naoljena.

Troslojni parket so vrsta gotovega parketa, sestavljenega iz treh slojev. Plasti so navzkrižno povezane z lepilom. Zgornji sloj, tako imenovana prekrivna plast je iz trdega lesa (npr. hrast) debeline 4 ali 5 mm, srednja in spodnja plast pa sta mehka ali trda. Površina parketa (prekrivna plast) je strojno obdelana, je lakirana ali naoljena.

Gre za lesena tla večje velikosti, ki imenovane tudi troslojna kmečka tla.

Troslojni parket je v primerjavi z dvoslojnim parketom dodal še en sloj, ki ima dodatno stabilizacijsko funkcijo. Namreč, da so lesene talne deske v večjih formatih (širine 150 mm) dovolj trdne in stabilne, je zaželeno, da so izdelane v treh slojih, torej izdelane v obliki troslojnega parketa.

Dvoslojni parket se običajno proizvaja v manjših formatih, v katerih je dvoslojna konstrukcija dovolj stabilna.

Za razliko od laminatov so gotovi večslojni parketi iz pravega lesa. Zgornja plast večslojnega parketa je plast iz pravega lesa, zgornja plast laminata pa iz plastične folije (filma), ki je poslikana imitacija lesa.

Zgornja plast furnirane talne obloge je tudi iz pravega lesa, vendar je debela samo približno 0,6 mm, medtem ko je pri večplastnem parketu debela 2,5 mm.

Mirno lahko rečemo, da večplastni parketi predstavljajo bolj naravno in zdravo izbiro za vas in vašo družino.

Zaradi enakomerno pobarvane strukture lesa laminati v prostoru pogosto videti nenaravno, zvok hoje po laminatu pa izdaja umetni material. Po daljši uporabi in obrabi je večslojni parket (lamela prevleke) možno večkrat popraviti, tako da se parketu povrne prvotna lepota in sijaj, medtem ko dotrajanega laminata ali furniranih tal ni mogoče popraviti, ampak ga je treba v celoti zamenjati z novo talno oblogo. Zato gotove talne obloge veljajo za dolgotrajnejšo rešitev kot laminat in furnirana tla.

Gotovi večslojni parketi predstavljajo novo generacijo parketov, katerih lastnosti so bile bistveno izboljšane v primerjavi z masivnimi parketi. Večslojni parketi so zaradi svoje večplastne sestave in “pomirjujočega” učinka različnih vrst lesa manj odzivni na vpliv različnih škodljivih okoljskih dejavnikov, na primer neustrezne vlage v estrihu ali v zraku.

Večslojni parketi ohranjajo svoj prvotni videz dlje, se ne izsušijo in ne oblikujejo spojev tako hitro kot masivni parketi. Večplastna kompozicija omogoča tudi gradnjo parketa velikih dimenzij, pri katerih masivni parketi kažejo izrazito nestabilnost.

Za razliko od masivnih parket lahko večplastne parkete položimo na tla z vgrajenim talnim ogrevanjem, njihova namestitev pa je hitrejša, čistejša in cenejša. Najpogostejša napačna predstava laikov je, da so tla iz masivnega lesa trša in bolj odporna kot večplastna lesena tla in jih je mogoče večkrat popraviti, ker so debelejša in izdelana iz enega kosa lesa. Vse te trditve pa je mogoče enostavno zanikati z naslednjimi dejstvi na podlagi testov znanstvene in tehnične prakse:

  • Trdota lesa 3-4 mm je enaka trdoti 20 mm lesa
  • Odpornost parketa je odvisna predvsem od dveh dejavnikov: trdote lesa, iz katerega je izdelan parket, in vrste površinske prevleke
  • Masivni parket lahko obnovite enako kot večplastni parket (2-3 krat), saj bi se v nasprotnem primeru razrahljal spoj med parketi (utor in pero).

Gotovi parketi so primerni za polaganje vseh vrst podlag, kot so cementni estrihi, različne izravnalne mase, stari parketi, lesene podlage (npr. OSB plošče) ali keramične ploščice.

Položite jih lahko tudi na tla z vgrajenim talnim ogrevanjem. Vendar mora biti vsaka od teh vrst podlage suha, čista, čvrsta in zelo ravna. Pri polaganju talne obloge vsebnost vlage v podlagi ne sme presegati 2% oziroma 1,8% v primeru tal, v katerih je talno ogrevanje nameščeno.

Kakovost in dobra pripravljenost podlage sta ključnega pomena za trajnost in lep videz končnega parketa, zato priporočamo, da podlago pregleda strokovnjak preden pričnete polaganje končnih talnih oblog.

Montaža gotovih parketov je preprosta, hitra in čista.

Montaža parketa poteka z lepljenjem na talno oblogo, običajno dvokomponentna PU (poliuretanska) ali enokomponentna elastična (prožna) lepila na osnovi MS-polimerov (modificirani silani). Uporaba lepila na vodni osnovi pri večslojnih parketih ni priporočljiva, saj lahko zaradi absorpcije vode iz lepila pride do “otekanja” parketa.

Med namestitvijo je zelo pomembno, da takoj odstranite vse ostanke lepila, ki so prišli na površino parketa. Po namestitvi je parket očiščen umazanije in prevlečen z ustreznimi sredstvi na osnovi parketnega voska za dodatno zaščito (zapiranje por med parketom) in doseganje sijaja na lakiranih površinah.

Praviloma se je mogoče premikati po prostoru 24 ur po polaganju gotovega poda.

Čeprav polaganje gotovih parketov ni zapleteno, vseeno priporočamo, da najamete strokovno podkovanega (profesionalnega) polagalca parketa, ki je že imel izkušnje s polaganjem gotovega parketa. Tu je nekaj razlogov za naše priporočilo:

  • Zaradi potrebe po strokovnem znanju in opremi (npr. merilnik vlage v podlagi in zraku) za oceno fizikalnih, mehanskih in vizualnih lastnosti tal. Strokovnjak bo najbolje presodil, ali vaš prostor izpolnjuje potrebne pogoje za gotove pode.
  • Lesene deske naj bodo enakomerno razporejene, da dobimo enoten vzorec barve in strukture parketa po celotnem prostoru. Glede na znanje in izkušnje bo to najbolje izvedel parketar.
  • Ker je površina gotovega parketa že končno obdelana z lakom ali oljem, je potrebno parket strokovno položiti, da se med namestitvijo ne poškoduje. Površino parketa je treba med polaganjem zaradi morebitnega razmazanega lepila in drugih nečistoč takoj očistiti z ustreznimi čistilnimi sredstvi in ​​na koncu pravilno zaščititi z nanosom parketnega voska. Neizkušenost ali uporaba neustreznih lepil in drugih sredstev lahko privede do poškodb gotovega poda, kar lahko včasih zahteva popravilo celotnega parketa.

Vsi zgornji vidiki polaganja pomembno vplivajo na končni videz gotovega parketa, s tem pa tudi na vaše zadovoljstvo ali nakup. Da se izognete tovrstnim zapletom in zaščitite svojo naložbo ter zagotovite, da bo lepota vašega gotovega parketa v ospredju, je v vašem interesu, da delo prepustite strokovnjaku.

Za več informacij o namestitvi in ​​vzdrževanju gotovih parketov in priporočanju sredstev, ki se uporabljajo v ta namen, se obrnite na naše prodajalce.

Gotovi večslojni podi so edina vrsta parketa, ki se priporoča za polaganje na tla z vgrajenim talnim gretjem, saj imajo zaradi svoje večplastne strukture možnost, da dobro prevajajo toploto.

Pri nameščanju parketa za talno ogrevanje je potrebno upoštevati pravila posebnega protokola. Da parket dolgoročno ohranil svoje prvotne lastnosti in videz, je pomembno, da ne presežete najvišje dovoljene temperature talnega ogrevanja. Temperatura na površini parketa ne sme biti nikoli višja od 24 ° C, kar ustreza običajni temperaturi zraka v prostoru.

Reakcija lesa na neprimerno uporabo talnega ogrevanja se lahko kaže v nastanku večjih fug med deskami ter vzdolžnim in / ali prečnim pokanjem vrhnjega sloja parketa.

Najpogostejše napačno mišljenje se nanaša na možnost obnove večslojnih parketov. V nasprotju s splošnim prepričanjem je zgornja plast večslojnega parketa debeline 4-5 mm dovolj debela, da jo je mogoče po potrebi obnoviti (pobrusiti in površinsko premazati) 2 do 3-krat.

Glede na to, da je povprečno obnovi parket približno enkrat v 10 letih in da se med enim popravilom polira največ 1 mm lesa, lahko sklepamo, da je življenjska doba večslojnih parket enaka kot pri masivnih parketih.

Gotovi parketi tudi zahtevajo občasno vzdrževanje in popravila. Vzdrževanje parketa vključuje čiščenje nečistoč in občasno nego v smislu oblaganja z zaščitnimi sredstvi.

Vsako vrsto površinske prevleke vzdržujemo na svoj način. Površina gotovega parketa je občutljiva za obrabo in jo je treba po določenem času (odvisno od frekventnosti hoje) obnoviti.

Da bi se izognili prekomerni obrabi in poškodbam gotovega parketa, je priporočljivo, da se noge stolov, miz in drugega pohištva obloži z mehkimi podlogami.

Prav tako temeljito očistite podplate čevljev pred hojo po parketu ali pa uporabite primerne obutev (npr. domači copati z mehkimi podplati).

Nekateri gotovi parketi se proizvajajo v velikih formatih. Zaradi svoje večplastne strukture se vpliv škodljivih klimatskih dejavnikov bistveno zmanjša, vendar po daljšem času (še posebej, če vlažnost v zraku ni 45-65%), pride do “krčenja” lesa.

Da bi nastali razmik (fuga) čim manj opazna, je parket v večjih formatih standardno izdelan z rahlo zaobljenim robom na vseh štirih straneh parketa.

Les kot naraven material se lahko spreminja pod različnimi vplivi okolja. Vsaka vrsta lesa je tako dovzetna za spreminjanje barve, kar je posledica njegove oksidacije zaradi vpliva svetlobe. Temnejše vrste lesa imajo lažji ton, svetlejše vrste lesa pa bolj potemnijo.

Vendar pa pri tem pravilu obstajajo izjeme. Razbarvanje je še posebej izrazito pri nekaterih eksotičnih vrstah lesa. Na splošno je izraženo spreminjanje barve odvisno od vrste lesa, količine svetlobe in dolžine izpostavljenosti svetlobi. Pomembno je poudariti, da proizvajalec talnih oblog ne more vplivati ​​na ta naravni pojav.

Priporočljivo je, da v vašem domu občasno prestavite pohištvo in preproge, da bo vpliv svetlobe in s tem barvna sprememba vašega poda čim bolj enakomeren.

Tudi vrsta površinske obdelave močno vpliva na končno barvo lesa. Tako ima lakiran parket drugačen barvni ton kot oljen parket, čeprav sta oba narejena iz iste vrste lesa.

Priporočamo, da vsekakor obiščete naš prodajni salon, kjer boste na razstavljenih vzorcih parketa lahko videli različne vrste lesa, razvrščanje in površinsko obdelavo parketa.

Lak velja za boljše sredstvo za zaščito lesene površine kot olje, vendar je to splošno mnenje, ki ni povsem točno.

Lakiran parket je lažje vzdrževati in negovati kot oljen. Olje velja za bolj naraven premaz, saj temelji na naravnih oljih. Oljeni parket zahteva večjo skrb in vzdrževanje, periodično ga je treba zaščititi z zaščitnim oljem na 1,5-2 let, odvisno od uporabe prostora.

Obnova poškodovanega lakiranega parketa na splošno zahteva obsežnejša dela (brušenje in lakiranjem celotne površine parketa), naoljen parket pa lahko obnovite precej preprosto in neboleče.

Razlika v ceni med gotovimi podi in laminatom se odraža v kakovosti uporabljenih materialov in nenazadnje v funkcionalnosti in trajnosti samega izdelka.

Medtem ko so laminati izdelani večinoma iz sintetičnih materialov, so parketi izdelani iz najkakovostnejših naravnih surovin, to je lesa. Laminati so enostavno le imitacija parketa

Z nakupom gotovega poda ste kupili dolgotrajen, funkcionalen, estetski ter naraven in zdrav izdelek.