ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE

Čiščenje in vzdrževanje lesenih podov

Vsaka tla potrebujejo nego. Da bi v njihovem lepem izgledu lahko uživali dolga leta, je potrebno pravilno in redno vzdrževanje in čiščenje. To bo zagotovilo vašim tlem ne samo dolgo življensko dobo ampak tudi trajnost površine.

Naravni značaj in toplina lesa sta še posebej izrazita na tleh, obdelanih z OLI-NATURA olji in voski, ki tlem poleg lepega videza dajejo tudi visoko zaščito pred vlago in umazanijo.

Čiščenje takšnih površin izvajamo dnevno s sesanjem ali pometanjem z mehkoščetinastimi nastavki.

Mokro čiščenje izvajamo le po potrebi in ne več kot enkrat tedensko, z ustreznimi čistilnimi sredstvi, kot so izdelki LOBA in HARO – CLEAN & GREEN. Glede uporabe vedno upoštevajte tehnična navodila proizvoda.

Pri tem uporabljamo dve vedri, v vedru s čistilom namočimo krpo in tla obrišemo, v vedru s čisto vodo pa po brisanju krpo izperemo, preden jo ponovno omočimo z vodo s čistilom. Po zadnjem brisanju s čistilom, pustite nanos na površini delovati nekaj minut, nato površino obrišite s suho krpo v smeri lesnih vlaken.
Po vsakem mokrem čiščenju in uporabi kvalitetnih čistil za oljene površine, bodo vaša tla manj dovzetna za umazanijo in madeže.
Na trdovratnejše madeže nanesite nekaj kapljic koncentrata in pustite delovati 5 minut. Nato površino obrišite z običajno mešanico za čiščenje.

Zelo obrabljene površine brez zaščitnega sloja, je težko popolnoma obnoviti, zato z oljenjem ne odlašajte predolgo.

Priporočljivo je, da takoj po vgradnji oljene talne obloge očistite z ustreznim čistilom za oljene površine in osvežite z nanosom vzdrževalnega olja. S tem površino dodatno zaščitite in odpravite manjše praske.
Glede na obremenjenost prostora, se periodično oljenje priporoča vsaj enkrat letno.

Oljenje vaših lesenih tal, se lahko izvede s pomočjo polirnega stroja s filcem ali pa ročno, z bombažno krpo.
Olju po nanosu pustite delovat nekaj minut. Postopek lahko ponovite, če ste ga nanesli premalo, preveliko količino nanešenega olja pa lahko odstranite s krpo. Površino polirajte toliko časa, da se osuši, zadnje poliranje pa izvajajte v smeri lesnih vlaken.