NASVETI ZA VGRADNJO LESENIH PODOV

Pred polaganjem lesenih podov

Splošni nasveti veljajo tako za masivne kmečke pode, kot tudi za dvoslojne DUPLEX in troslojne TRIPLEX parkete.

Pred polaganjem lesene talne obloge, je potrebno zaključiti vsa dela v stanovanju ali hiši, ki vplivajo na vlažnost v zraku: polaganje keramike, beljenje in podobno. Zaradi povečane vlažnosti lahko lesena tla vpijejo vlago.

Podlaga mora biti primerno pripravljena za vgradnjo. Poleg ustrezne vsebnosti vlage v podlagi, je pomembna tudi trdnost estriha in kako gladka je površina. Če je mogoče, naj izvajalec estriha pisno navede, da je estrih primeren za nadaljno uporabo, oziroma za polaganje talne obloge.

Med namestitvijo, mora biti relativna vlažnost zraka v prostoru okoli 40-60%, temperatura pa mora biti 20 ° C.                                                    Nujna je aklimatizacija poda v prostoru montaže. Pod naj odleži v prostoru, kjer se bo izvajalo polaganje poleti vsaj 2-3, pozimi pa vsaj 4-7 dni pred izvedbo. Pakete naj strokovnjak odpre tik pred namestitvijo! Pred tem bo lahko tudi preveril vsebnost vlage v tleh, natančnost dimenzij in druge lastnosti lesenih tal. Iz večjega števila odprtih paketov bo lahko razporedil deske naključno, mešano iz različnih paketov in s tem zagotovil enoten končni izgled tal.   

V kolikor ugotovite nepravilnosti ali poškodbe talne obloge, je nujno potrebno, da izpišete reklamacijski zapisnik pred polaganjem! Proizvajalec ne bo sprejel reklamacije za že položeno oblogo!  

Ni zanemarljivo opozoriti tudi na to, da je poleg izbire ustreznega tipa polaganja, pomembna tudi t.i. smer polaganja. Kadar bomo polagali pod pravokotno na daljšo  steno v pravokotnem prostoru, bomo le tega optično razširili, pri polaganju vzporedno pa optično podaljšali.

Ekskluziven in unikaten kmečki pod pa seveda ne bi bil popoln brez ustreznih masivnih zaključnih letev. Te nimajo samo estetski, ampak tudi tehnični in praktični pomen. Prekrile bodo dilatacijski spoj na robovih, optično povečale talno površino in ustvarile občutek večjega prostora. Ob čiščenju in vzdrževanju talne obloge, pa bodo zaščitile vaše stene pred nadležnimi mokrimi ali mastnimi madeži.