NA KAJ BITI POZORNI PRED MONTAŽO?

Dobra izbira ustreznih tal v prostoru je ključnega pomena, saj dodajo tla prostoru poseben značaj. Izbirate lahko med številnimi talnimi oblogami. Pri izbiri talne obloge, moramo upoštevati več dejavnikov. Končna rešitev mora biti harmonična fuzija funkcije in izgleda, saj lahko trajna, kvalitetna tla služijo vaši družini več desetletij.

 

Prednosti lesenih tal

Če je za vaš način življenja in navade, uporaba lesenih masivnih tal idealna rešitev, so vam na izbiro številni različni modeli in površinske obdelave.

Za klasičen, prefinjen videz prostora, so vam na izbiro parketi v obliki masivnih desk v več kot 80 izvedbah. Če pa imate raje bolj elegantno, a še vedno sodobno notranjost, lahko izbirate med kolekcijo ribje kosti in chevrona z več kot desetimi različnimi obdelavami.

EDELHOLZ ima v svoji ponudbi hrastove masivne deske in večslojne hrastove in jesenove parketne deske.

Pri končni odločitvi bodite pozorni tudi na lastnosti in kakovost podlage.

Z vidika estetike upoštevajte slog prevladujočih kosov pohištva v sobi in želeni videz, ki bi ga radi dosegli.

 

 

Ravne deske ali ribja kost?

Parketi v eni ali drugi obliki, so odlična rešitev za tla, ki desetletja hvaležno služijo svojemu lastniku. Obe vrsti sta izdelani iz visokokakovostnega hrastovega lesa in imata 4-stransko pobrane robove, razlikujeta se le v načinu polaganja. Med tem, ko lahko parket v obliki ribje kosti polagamo v več različnih oblikah (ribja kost, chevron, paneli), klasičen deskast parket lahko polagamo samo na en način – z vzporednim nizanjem desk.

Slednji način daje prostoru bolj enoten in umirjen izgled, razgibanost pa mu dajejo razlike v barvi in ​​površini desk.

Če so v sobi že obstoječi stilni elementi oz. kosi pohištva, ki bi jih radi ohranili ali poudarili, je parket v obliki ribje kosti, chevrona ali panelov ustrezen izbor, ravni deskasti parket pa priporočamo tam, kjer je potreben homogen učinek, vizualno povečanje prostora in ustvarjanje občutka prostornosti.

 

 

Parket in vgradnja

Pod lahko namestite plavajoče na klik, ali pa z lepljenjem na podlago.

Ker način polaganja določajo razmere v prostoru, je najbolje, da se za polaganje obrnete na strokovnjaka. Hkrati pa slog polaganja ni le tehnično vprašanje.

Če se za izbrano obliko poda odločate zaradi enotnega videza in prostorskih učinkov, je pomembno, da smer vgradnje načrtujete vnaprej. Če so deske položene prečno na daljše stene v dolgi sobi, to vizualno poveča prostor. Če pa so deske položene vzporedno z daljšimi stenami, to dolgi prostor še bolj podaljša.

 

 

Zaključne talne letve

Iz praktičnih, vizualnih in tehničnih razlogov pri vgradnji poda iz naravnega lesa ne smemo zanemariti polaganja zaključnih letev. Z njimi prekrijemo dilatacijsko režo med koncem parketa in steno in hkrati vizualno poudarimo prostornost sobe. Talne letve nam olajšajo vsakdanje življenje, saj ščitijo steno tudi pred mokrimi madeži, ki naključno nastanejo pri čiščenju tal.

 

 

Leseni pod in talno ogrevanje

Masivni pod EDELHOLZ in njihovi večslojni parketi, so zaradi trdote hrastovega lesa dobro prevodni in zato primerni za talno ogrevanje s toplo vodo. Polaganje poda mora biti zato izvedeno v skladu s strogimi pravili. Pred načrtovanjem talnega ogrevanja, preberite našo tehnično dokumentacijo in praktične informacije o parketu in talnem ogrevanju.