NE POZABITE PRI NAČRTOVANJU

Pri načrtovanju novega doma, je pomembno nameniti posebno pozornost talnim oblogam. Te, skupaj s stenami, v prostoru zajemajo največjo površino, zato naj bo izbor harmonična fuzija funkcije, izgleda in kakovosti.

Čemu nameniti največ pozornosti? Ploščice, laminat ali pod iz naravnega lesa? Ravne deske, ribja kost ali kaj drugega? Pomembno je, da se zavedate svojih navad in potreb, saj boste tako lažje izbrali najboljšo vrsto in obliko poda za vas in vašo družino. In, če se doma radi sprehajate bosi ali v nogavicah, če so v hiši majhni otroci ali pa med druženji radi posedate tudi po tleh, potem so leseni podi za vas idealna rešitev.

 

Parket za generacije

Hrastov parket je izdelan iz naravnega lesa, zato spada v skupino bivalnih talnih oblog. Takšna tla so izjemno trpežna, in bodo z ustrezno nego lastnikom služila več generacij. Tudi če so dolga desetletja pustila sledi na parketu, ga pogosto ni potrebno zamenjati, saj je leseno talno oblogo mogoče obnoviti. Tako lahko ustvarite skoraj nov pod, ki ustreza vašemu okusu.

Za vse nas je na prvem mestu dolgotrajna vrhunska kakovost, zato kupcem zagotavljamo podrobne informacije o pravilnem čiščenju in negi lesenih tal.

 

 

EDELHOLZ parketi ribja kost in chevron (ševron)

EDELHOLZ sodobni pod ribja kost in ševron sta velikega formata in se v marsičem razlikuje od preteklih majhnih formatov starih časov. Ravno zaradi izjemno velikih dimenzij, deluje parket elegantno, vizualno poveča prostor  in ga naredi prostornega. Edinstven videz različnih načinov, vzorcev polaganja dodajo vašemu prostoru individualnost.

V kolekciji vrhunskih parketov EDELHOLZ najdete tako rustikalne talne obloge s starinskim učinkom kot tudi sodobne, fino oblikovane talne obloge iz ribje kosti / ševrona.

 

 

Parket iz naravnega lesa in talno ogrevanje

Ali lahko leseno talno oblogo namestimo na talno ogrevanje? To je prav gotovo eno najpogostejših vprašanj, ki se pojavlja jo na blogih o notranji opremi in ureditvi prostorov. In odgovor je: da, pod pogojem, da se upoštevajo vse predpisane zahteve.

Za uspešno vgradnjo lesenega poda na talno gretje je nujno potrebno skrbno preveriti vse dejavnike že pred samim začetkom polaganja, že od priprave in sušenja podlage. Temperatura in vlažnost zraka vplivata na življenjsko dobo in kakovost lesenega poda.

Da bi lahko v svoji kakovostni talni oblogi uživali dolga desetletja, sledite navodilom za vgradnjo in vzdrževanje.

Pozimi lahko zaradi ogrevanja nizka zračna vlaga povzroči razmake ali razpoke med posameznimi ploskvami položenega poda. Čeprav je to naravni pojav, se mu je mogoče zlahka izogniti tako, da se raven vlažnosti zraka vrne na sprejemljivo mejo med 40 in 60%. Ključno je tudi, da temperatura talne površine nikoli ne preseže 25 C °. Če ste pozorni na slednje in upoštevate naša vodila, bodo vaše talne obloge iz naravnega lesa imele dolgo življenjsko dobo in vedno fascinanten videz.

 

 

Vgradnja poda v obliki ribje kosti in ševrona

Svetujemo vam, da se za kvalitetno položen pod, obrnete na ustrezne usposobljene mojstre, saj je le-to enako pomembno, kot sama izbira kvalitetnega lesenega poda. Vzorec polaganja ribje kosti / ševrona je le ena od posebnosti, ki jo je za kvaliteten končni izgled potreba natančno izvesti.

Zato izberite strokovnjaka z zanesljivimi referencami, ki bo izvedel namestitev v skladu z navodili. Toda tudi za vas, kot kupca, je ključnega pomena, da poznate osnove procesa polaganja poda in njegove možne pasti. Zato priporočamo, da v vsakem primeru natančno preberete opis izdelka in ostalo dokumentacijo.

 

 

 

Vloga zaključnih talnih obrob

V dobi modernih talnih oblog bi marsikdo rad izpustil namestitev zaključnih talnih oblog, pri kvalitetnem naravnem lesenem parketu pa to ni mogoče. Zaključne talne obrobe so nujne zaradi tehničnih razlogov. Med zunanjim robom in steno mora ostati raztezna reža, saj se naravni les tudi v prostoru premika: širi se ali krči, odvisno od vlažnosti in temperature. Tako imenovana dilatacijska vrzel je zato neizogibna, vloga zaključne talne letve pa je, da jo prekriva. Druga koristna naloga letev pa je pomoč pri čiščenju, saj ščiti zid pred umazanijo.

In ne gre zanemariti niti njihovega vizualnega učinka. Kadar je površina tal majhna, lahko vizualno ustvarijo prostoren videz, saj obloge optično povečajo površino tal.

 

 

 

Visoka zaščita kakovostnega lesenega parketa brez laka za parket

Na prvi pogled se zdi, da je parketni lak preprosta in praktična rešitev, a  ga za visokokvalitetne EDELHOLZ pode iz hrastovega lesa proizvajalec ne uporablja.

Ponujamo dve vrsti površinskih obdelav, s katerimi je zagotovljeno, da les diha in živi. Oksidativno olje prodre globoko v les, kar omogoča enostavno obnovo, kadar in če je to potrebno. Vosek pa ostane na površini in tvori močno, trpežno plast, kar olajša vsakodnevno nego in čiščenje.

Vendar je obnova bolj zapletena v primeru voskane kot naoljene površine. Videz voščenih tal je bolj podoben lakiranemu parketu, vendar je lesk voska mehkejši in prijetnejši.

S temi načini obdelav površine pa ne skrbimo le za tla ampak tudi za okolje. Naravna olja in voski imajo na okolje bistveno manjši vpliv kot laki s topili in drugi tovrstni izdelki.