Pogosta vprašanja o gotovih podih

 

KAJ JE  GOTOVI POD?

Gotovi pod je talna obloga, parket, ki je bil površinsko obdelan že v proizvodnji. Lahko je bil lakiran ali oljen. Praviloma gre za dvoslojne in troslojneparkete, v zadnjih nekaj letih pa so na trgu prisotni tudi gotovi masivni parketi. Gotovi pod je enostaven za vgradnjo, saj ga po polaganju ni potrebno še površinsko obdelati. V naši ponudbi najdete tako dvoslojni, troslojni in masivni gotovi pod.

 

KAJ JE DVOSLOJNI GOTOVI PARKET?

Dvoslojni parket je gotovi parket, sestavljenih iz dveh slojev. Plasti so navzkrižno povezane z lepilom. Zgornji sloj, tako imenovana prekrivna plast je praviloma iz tršega ali trdega lesa (npr. hrast) debeline 3 ali 4 mm, spodnji sloj pa običajno iz mehkega lesa (npr. bor, jelka ali smreka) ali kompozitnega lesenega materiala (npr. vezanega lesa ali HDF). Površina parketa (prekrivna plast) je strojno obdelana – lakirana ali naoljena. V naši prodajalni boste poleg ostalih, našli tudi dvoslojni DUPLEX EDELHOLZ gotovi parket, za katerega je značilna sestava dveh plasti iz enakega materijala – oba sloja sta izdelana iz trdega hrastovega lesa. Te parkete odlikuje zelo dobra toplotna prevodnost, zaradi česar so zelo primerni za vgradnjo nad talno gretje.

 

KAJ JE TROSLOJNI GOTOVI PARKET?

Podobno kot dvoslojni gotovi parket, gre pri troslojnem za sestavo talne deske iz treh navzkrižno lepljenih plasti, ki so bile predhodno obdelane, lakirane ali oljene. Zgornja, prekrivna, plast je izdelana iz tršega ali trdega lesa, srednja in spodnja pa iz mehkega ali mehkega in trdega lesa. Običajno so ti podi izdelani v večjih dimenzijah desk. EDELHOLZ TRIPLEX gotovi troslojni parket, ki ga poleg ostalih parketov najdete v naši ponudbi, pa je sestavljen iz treh enakih slojev lesa. Vsi trije sloji so iz trdega hrasta, kar daje parketu izredno dobre toplotno prevodne lastnosti, zaradi česar so zelo primerni za vgradnjo nad talno gretje.

 

KAKŠNA JE RAZLIKA MED TROSLOJNIM IN DVOSLOJNIM GOTOVIM PODOM?

Troslojnemu parketu, je za razliko od dvoslojnega parketa, dodan še en, tretji sloj. Ta ima dodatno stabilizacijsko funkcijo. Tako je možna izdelava poda v  večjih formatih desk, večje širine in večje dolžine, kljub temu pa, po polaganju, te ostajajo dovolj trdne in stabilne. Naš dobavitelj, proizvajalec EDELHOLZ, te pode  pod imenuje  troslojni kmečki pod.

 

 

IZBRATI LAKIRAN ALI OLJEN PARKET?

Najpogosteje se za parket še vedno uporablja različne lake. Lahko so sijajni, polsijajni ali pa matirani. Lakirano površino poda je lažje vzdrževati in negovati. Obnovitev poškodovanega ali obrabljenega poda zahteva obsežnejša dela, brušenje in lakiranje celotne površine parketa.

Oljenje lesene povšine izvajamo z naravnimi olji, ki ohranjajo naravnost lesa. Pore v lesu ostajojo odprte in s tem omogočajo njegovo dihanje. Tako zaščitene površine so prijetne na dotik in ustvarjajo topel barvni učinek. Obnova parketa je enostavnejša, za vzdrževanje, pa so oljene površine, nekoliko zahtevnejše od lakiranih. Površino je potrebno periodično obnavljati z zaščitnim oljem 1,5 do 2 krat letno, odvisno od tega, kako pogosto je gibanje po njem.

Za dodatno zaščito in še lažje vzdrževanje, pa lahko uporabimo še voskanje. Medtem ko se olje globoko absorbira v pore lesa, vosek ostane na površini. Po poliranju, daje svilnat sijaj in boljšo obstojnost na umazanijo.

 

 

 

VEČSLOJNI PARKET ALI MASIVNE DESKE?

Gotovi večslojni parketi predstavljajo novo generacijo parketov, katerih lastnosti so bile bistveno izboljšane v primerjavi z masivnimi parketi. Večslojni parketi so zaradi svoje večplastne, stabilne sestave in prijetnega vizuelnega učinka naravnega lesa, manj odzivni na vpliv različnih škodljivih okoljskih dejavnikov, na primer neustrezne vlage v estrihu ali v zraku.

Večslojni parketi ohranjajo svoj prvotni videz dlje, se ne izsušijo in ne oblikujejo rež tako hitro kot masivni parketi. Večplastna kompozicija omogoča tudi vgradnjo parketa velikih dimenzij, pri katerih masivni parketi kažejo izrazito nestabilnost.

Za razliko od masivnih, parket lahko položimo na tla z vgrajenim talnim ogrevanjem, njihova namestitev pa je hitrejša, čistejša in cenejša. Najpogostejša napačna predstava je, da so tla iz masivnega lesa trša in bolj odporna kot večplastna parketna tla in jih je mogoče večkrat popraviti, ker so debelejša in izdelana iz enega kosa lesa. Vse te trditve pa je mogoče enostavno zanikati z naslednjimi dejstvi na podlagi testov znanstvene in tehnične prakse:

  • Trdota lesa 3-4 mm je enaka trdoti 20 mm lesa.
  • Odpornost parketa je odvisna predvsem od dveh dejavnikov: trdote lesa, iz katerega je izdelan parket, in vrste površinske zaščite.
  • Masivni parket lahko obnovite enako kot večplastni parket (2-3 krat), saj bi se v nasprotnem primeru razrahljal spoj med parketi (utor in pero).

 

VEČSLOJNI PARKET, LAMINAT ALI FURNIRANA TLA?

Za razliko od laminatov so gotovi večslojni parketi iz pravega lesa. Zgornja plast večslojnega parketa je plast iz pravega lesa, zgornja plast laminata pa iz plastične folije (filma), ki je poslikana imitacija lesa.

Zgornja plast furnirane talne obloge je sicer res iz pravega lesa, vendar je ta le v  debelini približno 0,6 mm, medtem ko je pri večslojnem parketu zgornja plast debela 3-4 mm.

Mirno lahko rečemo, da večplastni parketi predstavljajo bolj naravno in zdravo izbiro za vas in vašo družino.

Zaradi enakomerno pobarvane strukture lesa, so laminati v prostoru pogosto videti nenaravno, zvok hoje po laminatu pa izdaja umetni material. Po daljši uporabi in obrabi je večslojni parket (pokrivni sloj) možno večkrat popraviti, tako da se parketu povrne prvotna lepota in sijaj, medtem ko dotrajanega laminata ali furniranih tal ni mogoče popraviti, ampak ga je treba v celoti zamenjati z novo talno oblogo.

Gotove talne obloge veljajo za dolgoročnejšo rešitev kot laminat in furnirana tla.

 

 

KAKŠNO OBLIKO PODA IZBRATI?

Položiti kmečki pod, grajski pod ali parket v obliki ribje kosti?

Ne glede na to, za katero obliko se boste odločili, bo to odlična in visokokakovostna rešitev, ki bo uporabnikom služila še desetletja.

V bistvu gre za različna polaganja masivnih desk, ki so v različnih dimenzijah. Polaganje v obliki ribje kosti omogoča v tleh ustvarjanje vzorca ( ribja kost, pletenice, šahovnica), zato prostor deluje razgibano, živahno in bogato. Ladijski pod, grajski pod in parket, pa so masivne deske položene ena ob drugo. Na ta način ustvarjena površina, deluje bolj umirjeno, lahko celo monotono.

Če torej prostor, ki ga je treba opremiti, nima ohranjenih ali predhodno določenih stilskih značilnosti, ki določajo slog in obliko tal, je primerneje izbrati talno oblogo, ki bo položena v enakomerne pasove, inne bo imela velikega vpliva na nadaljno opremljanje.

KAJ POMENI IZRAZ RIBJA KOST?

Ribja kost pomenipolaganje krajših masivnih ali večslojnih desk obloge med seboj pod kotom 90 stopinj, kar tvori vzorec podoben ribji kosti. Proizvajalec Edelholz imenuje ta način polaganja madžarska ribja kost. Kadar pa gre za polaganje delov poda med seboj pod kotom 45 ali 60 stopinj, pa je polaganje znano kot francoska ribja kost.

Če torej želite živahno in posebaj izraziti talno oblogo, ki navduši s svojo naravno lepoto in bogato postavitvijo, se vsekakor izplača izbrati polaganje v obliki ribje kosti.

 

 

NA KAKŠNO PODLAGO LAHKO POLOŽIMO PARKET?

Gotovi parketi so primerni za polaganje na vse vrste podlag, kot so cementni estrihi, različne izravnalne mase, stari parketi, lesene podlage (npr. OSB plošče) ali keramične ploščice.

Položite jih lahko tudi na tla z vgrajenim talnim ogrevanjem. Vendar mora biti vsaka od teh vrst podlage suha, čista, čvrsta in zelo ravna. Pri polaganju talne obloge, vsebnost vlage v podlagi ne sme presegati 2% oziroma 1,8% v primeru tal, v katerih je talno ogrevanje nameščeno.

Kakovost in dobra pripravljenost podlage sta ključnega pomena za trajnost in lep videz končnega parketa, zato priporočamo, da podlago pregleda strokovnjak preden pričnete polaganje končnih talnih oblog.

 

 

KAKO SO NAMEŠČENI GOTOVI PODI?

Montaža gotovih parketov je enostavna, hitra in čista.

Parket lahko lepimo na talno oblogo, običajno z dvokomponentnimi PU (poliuretanskimi) ali enokomponentnimi elastičnimi (prožnimi) lepili na osnovi MS-polimerov (modificirani silani). Uporaba lepila na vodni osnovi ni priporočljiva, saj lahko parket absorbira vlago iz lepila.

Zelo pomembno je, da že med poganjem, takoj odstranimo vse ostanke lepila, ki so se pojavili na površini parketa. Po polaganju, očiščeno površino lahko dodatno zaščitimo z nanosom ustreznh sredstev na osnovi parketnega voska in s tem dosežemo sijaj.

Prostor je po 24 urah po polaganju gotovega poda, možno normalno uporabljati oziroma se po njem gibati.

 

 

ALI LAHKO GOTOVI PARKET POLOŽIM SAM?

Čeprav polaganje gotovih parketov ni zapleteno, vseeno priporočamo, da polaganje izvede izkušen strokovnjak.

Razlogi:

  • Zaradi potrebe po strokovnem znanju in opremi (npr. merilnik vlage v podlagi in zraku) za oceno fizikalnih, mehanskih in vizualnih lastnosti tal. Strokovnjak bo najbolje presodil, ali vaš prostor izpolnjuje potrebne pogoje za gotove pode.
  • Lesene deske naj bodo enakomerno razporejene, da dobimo enoten vzorec barve in strukture parketa po celotnem prostoru. Glede na znanje in izkušnje bo to najbolje izvedel parketar.
  • Ker je površina gotovega parketa že končno obdelana z lakom ali oljem, je potrebno parket strokovno položiti, da se med namestitvijo ne poškoduje. Površino parketa je treba med polaganjem zaradi morebitnega razmazanega lepila in drugih nečistoč takoj očistiti z ustreznimi čistilnimi sredstvi in ​​na koncu pravilno zaščititi z nanosom parketnega voska. Neizkušenost ali uporaba neustreznih lepil in drugih sredstev, lahko privede do poškodb gotovega poda, kar lahko zahteva popravilo celotnega parketa.

Vsi zgornji vidiki polaganja pomembno vplivajo na končni videz gotovega parketa. Da bi se izognili nepotrebnim zapletom, da bi  zaščitili  svojo naložbo in si zagotovil kvaliteten in estetsko dovršen izgled poda, vam svetujemo, da delo prepustite strokovnjaku.

V naši ponudbi LES3PLUS, vam poleg pestre izbire talnih oblog, priskrbimo tudi ustrezno usposobljene mojstre.

 

 

ALI JE GOTOVE PODE MOGOČE TUDI OBNOVITI?

Zmotno je splošno prepričanje, da gotovih podov ni možno obnoviti. Zgornja plast večslojnega parketa je debeline 4-5 mm in je dovolj debela, da jo je mogoče po potrebi obnoviti (pobrusiti in premazati) 2 do 3-krat.

V povprečju, se parket obnovi približno enkrat v 10 letih, med popravilom pa stanjša sloj z brušenjem in poliranjem za 1 mm, lahko sklepamo, da je življenjska doba večslojnega parketa enaka kot pri masivnih parketih.

 

 

ALI SO GOTOVI VEČSLOJNI PARKETI PRIMERNI ZA VGRADNJO NAD TALNO GRETJE?

Gotovi večslojni podi so edina vrsta parketa, ki se priporoča za polaganje na tla z vgrajenim talnim gretjem, saj imajo zaradi svoje večplastne strukture možnost, da dobro prevajajo toploto in se pri tem le minimalno spreminjajo.

Pri nameščanju parketa za talno ogrevanje je potrebno upoštevati pravila posebnega protokola. Da parket dolgoročno ohranil svoje prvotne lastnosti in videz, je pomembno, da ne presežete najvišje dovoljene temperature talnega ogrevanja. Temperatura na površini parketa ne sme biti nikoli višja od 24 ° C, kar ustreza običajni temperaturi zraka v prostoru.

Reakcija lesa na neprimerno uporabo talnega ogrevanja se lahko kaže v nastanku večjih fug med deskami, ter vzdolžnim in / ali prečnim pokanjem vrhnjega sloja parketa.

 

ALI JE EDELHOLZ VEČSLONI PARKET PRIMEREN ZA VGRADNJO NAD TALNO GRETJE ?

Edelholz troslojni TRIPLEX in dvoslojni DUPLEX parketi, kjer so za razliko od večine parketov drugih proizvajalcev srednji in spodnji sloj izdelana iz mehkega borovega lesa, vsi sloji izdelani iz istega – hrastovega lesa. To je še posebaj pomembno, kadar polagamo parket na talno gretje.  Mehkejši borov les ima zelo dobre toplotno izolativne lastnosti in je zato primeren za izdelavo oken in vrat, saj ohranja toploto znotraj, mraz pa zaunaj. Vendar ta lastnost postane pomanjkljivost, ko parket položimo na talno gretje, saj borov les izolira velik del toplote, ki prihaja od spodaj.  V nasprotju s tem, je trd hrastov les dober prevodnik toplote, ki zlahka prevaja toploto talnega ogrevanja na svojo zgornjo plast.

Dodatna prednost Edelholz parketa s sloji iz enakega materiala pa je tudi v tem, da se vsi sloji enako odzivajo navlažnost zraka in temperaturo. Plasti različnih vrst lesa se odzivajo različno, kar ima za posledico večje površinske razmake.

 

 

KAKO SE VZDRŽUJEJO GOTOVI PODI?

Vzdrževanje parketa vključuje čiščenje in občasno nego v smislu obnove površinske zaščite ( olje, vosek, lak).

Vsako od njih vzdržujemo na svoj način ( več v zavihku ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE ). Površina gotovega parketa je občutljiva za obrabo in jo je treba po določenem času (odvisno od frekventnosti hoje) obnoviti.

Da bi se izognili prekomerni obrabi in poškodbam gotovega parketa, je priporočljivo, da se noge stolov, miz in drugega pohištva obloži z mehkimi podlogami.

Prav tako temeljito očistite podplate čevljev pred hojo po parketu ali pa uporabite primerne obutev (npr. domači copati z mehkimi podplati).

 

 

ZAKAJ IMAJO GOTOVI PODI RAHLO ZAOBLJENE ROBOVE?

Nekateri gotovi parketi se proizvajajo v velikih formatih. Zaradi svoje večplastne strukture se vpliv škodljivih klimatskih dejavnikov sicer res bistveno zmanjša, vendar po daljšem času (še posebej, če vlažnost v zraku ni 45-65%), vseeno pride do “krčenja” lesa.

Da bi bil nastali razmik (fuga) čim manj opazna, je parket v večjih formatih standardno izdelan z rahlo zaobljenim robom na vseh štirih straneh deske.

 

 

 

ZAKAJ JE PARKET ISTE VRSTE LESA VČASIH DRUGAČNE BARVE?

Vsaka vrsta lesa pod vplivom svetlobe oksidira, posledica tega pa je spremenjena barva površine. Temnejše vrste lesa manj, svetlejše vrste lesa pa bolj potemnijo.

Na splošno je izraženo spreminjanje barve odvisno od vrste lesa, količine svetlobe in dolžine izpostavljenosti svetlobi. Tudi vrsta površinske obdelave  vpliva na končno barvo oz. ton lesa. Tako ima lakiran parket drugačen barvni ton kot oljen, čeprav sta oba narejena iz iste vrste lesa.

Pomembno je poudariti, da proizvajalec talnih oblog ne more vplivati ​​na ta naravni pojav.

Priporočljivo je, da v vašem domu občasno prestavite pohištvo in preproge, da bo vpliv svetlobe in s tem barvna sprememba vašega poda, čim bolj enakomeren.

Obiščete naš prodajni salon, kjer boste na razstavljenih vzorcih parketa lahko videli različne vrste lesa, razvrščanje in površinsko obdelavo parketa.

 

 

ZAKAJ IZBRATI GOTOVI POD, KO PA JE LAMINAT OBIČAJNO CENEJŠI?

Razlika v ceni med gotovimi podi in laminatom se odraža v kakovosti uporabljenih materialov in nenazadnje v funkcionalnosti in trajnosti samega izdelka.

Medtem ko so laminati izdelani večinoma iz sintetičnih materialov, so parketi izdelani iz najkakovostnejših naravnih surovin, to je lesa. Laminati pa so le imitacija parketa.

Z nakupom gotovega poda, ste kupili dolgotrajen, funkcionalen, estetski ter naraven in zdrav izdelek.